Interview met Danielle

danielle_van_grondelle_1

Tranen, toen ik je eindelijk weer in het echt zag! Tranen omdat ik trots op je ben! Danielle van Grondelle.

danielle_van_grondelle_4

Afgelopen vrijdag zag je weer, na een paar jaar… (zie foto hierboven)

We kennen elkaar al heel wat jaartjes en ik heb voor het eerst met je gewerkt voor een shoot voor het jonge meiden blad Yes. Dit was ergens in 2003. Een van mijn eerste shoots als freelance styliste! Ik had al een aantal shoots gedaan tijdens mijn stage (bij Viva en Cosmopolitan) en hier had ik al met verschillende modellen in verschillende maten gewerkt. Ook veel lezeressen met ‘gewone maten’ gestyled. Dus ik vond het niet lastig of raar om een andere maat te moeten aankleden.
Voor die Yes shoot wilde ik liever een model, die niet een maat 34 was. Ik was dus toen al bezig met het laten zien van ‘de normale maat’ en je had ongeveer maat 38 toen. En toen kwam ik je tegen bij anti-models, een bureau gespecialiseerd in de ‘niet-standaard modellen’. Je viel gelijk op: jong, knap, lang maar niet extreem dun!
Ik heb een knal kleuren productie met je gedaan, met sport invloeden. gelukkig hebben we de foto’s nog…

Dit zijn de foto’s uit 2003, zelfs een cover!
Yes_2003_danielle_van_grondelle_cover

Yes_2003_dranielle_van_grondelle_1

Yes_2003_danielle_van_grondelle_2

Een mooi interview met Danielle van Grondelle voor Glamour en zo mooi om te zien hoe ver je al gekomen bent. Ik riep al jaren, meisje jij moet naar NYC en uiteindelijk ben je gegaan en nu al een succes verhaal. En je bent nog lang niet klaar. Meid, je begint pas… Trots dat je mij noemt in dit interview.

danielle_van_grondelle_3

Hoe ben je ooit ontdekt?
“Ik ben ontdekt op mijn 14e toen ik aan het winkelen was in Amsterdam. Maar omdat ik mijn heupen niet onder de 90 cm kon krijgen werd ik bij de ‘specials’ geplaatst (modellen die bijvoorbeeld iets langer zijn of een andere maat hebben). Mijn tweede ontdekking kwam tijdens een klus voor het blad de Yes. De styliste (Edith Dohmen) zei: “Als je iets aankomt zou je perfect zijn als plusmodel”. Ik had destijds nog nooit gehoord van plussize modellen. Ze gaf me het kaartje van Egosmodels wat nu nog steeds mijn moederbureau is in Nederland. Ik ben haar nog steeds zó dankbaar, ze heeft mijn leven ècht veranderd.”

Wat vind jij de grootste misvatting aan de term plussize?
“Wat ik vaak hoor is: “Jij een plussize model? Maar je bent helemaal niet dik!” Een plussize model is ook helemaal niet dik, we moeten in shape zijn en hebben een gewone, gemiddelde maat. In de modewereld zijn wij plus, in de gewone wereld is mijn maat 42 de gemiddelde maat in Nederland. Plussize begint al bij een maat 38 maar de meiden die het meeste werken hebben maat 42 daar worden ook de samples in gemaakt.”

Danielle: “Nadat ik na de zoveelste meet-afspraak met een modellenbureau huilend thuis kwam zei mijn vader: “Lieverd, er komt een tijd dat de modewereld zich gaat aanpassen aan jouw standaard van schoonheid”. Ik dacht eerst: dat zegt hij alleen maar om mij te troosten. Maar hij heeft gelijk gekregen.”

En ik ben het helemaal eens met je vader, ik zeg altijd: “don’t change to fit fashion, change fashion to fit you”

Wat vind jij een ‘normale’ maat?
“Een normale of gezonde maat is voor iedereen verschillend. Ik denk dat een gezonde maat je natuurlijke maat moet zijn, waar je niet al te veel voor moet doen of voor moet laten. Natuurlijk is sporten gezond maar een taartje op z’n tijd mag ook best. Jezelf uithongeren om iets te zijn wat je niet bent, of bijvoorbeeld extreem veel eten is allebei ongezond. Voor mij is maat 42 mijn gezonde maat en voor iemand anders kan dat een maat 36 of 38 zijn. ”

danielle_van_grondelle_2

Hoe voelt het om tot het selecte groepje succesvolle plussize modellen te horen?
“Dat voelt erg goed. Je werkt jarenlang toe naar een bepaald doel en als ik dan bijvoorbeeld op de New York Fashion Week sta met mijn brede heupen, dan denk ik: Yes! Het is zo belangrijk om te laten zien dat schoonheid in alle vormen en maten komt. Dat vind ik ook één van de mooiste dingen van mijn werk, dat ik een rolmodel mag zijn voor veel vrouwen. Ik krijg zoveel lieve berichtjes en mailtjes. Vrouwen sturen mij dingen als: :Door jou durf ik nu wel in bikini op het strand”, en dat doet me écht goed.”

Waarom vind jij het belangrijk dat steeds meer plussize modellen in de mode-industrie te zien zijn?
“Toen ik opgroeide hadden de topmodellen zoals Cindy Crawford en Helena Christinsen meer vrouwelijke vormen. Toen brak met Kate Moss het ‘herion chic’-tijdperk aan. Daar kunnen zo weinig meisjes aan voldoen. Daarom is het belangrijk dat er nu ook plusmodellen gebruikt worden. Diversiteit is erg belangrijk maar niet alleen in maat, ook in ras, kleur, leeftijd etc. Laten we die diversiteit vieren, schoonheid komt in alle vormen en maten. ”

Ik weet dat er hele mooie projecten aankomen en kan ik niet wachten om het resultaat te zien! You go girl!

Lees het hele interview met Danielle in Glamour hier!

Bekijk ook dit mooie interview met Danielle van Grondelle te gast in, ‘Van Liempt, één op één’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *